Logg inn

Logg inn med ditt passord for å redigere hjemmesiden!

Skriv inn epostadressen din (må være den som er registrert på Mekke), og trykk på "Send meg passord" for å bli tilsendt nytt passord på epost.

Hopp til innhold

noen

Kategorier

Prisvinnere 2022 - Trond Abrahamsen og Vegard LimaSørlandets kompetansefonds forskningspris 2022: Trond Abrahamsen og Vegard Lima


Trond Abrahamsen og Vegard Lima deler årets forskningspris. De er nominert sammen, juryen har valgt dem ut sammen og Agder Vitenskapsakademi tildeler dem prisen sammen. Deres banebrytende forskning er gjort i fellesskap.

Trond Abrahamsen er professor ved Institutt for matematiske fag og Vegard Lima er professor ved Institutt for ingeniørfag, begge ved Fakultet for teknologi og realfag, Universitetet i Agder. Begge har PhD i matematikk fra Universitetet i Bergen.

Abrahamsen og Lima får prisen for å ha gjort et gjennombrudd i matematikk som handler om geometriske egenskaper til Banachrom. Mange system som er i endring, både systemer i naturen og systemer som er konstruert av mennesker, kan beskrives matematisk ved hjelp av differensiallikninger. Vi kan finne løsninger til slike likninger i Banachrom. I noen av de mest studerte Banachrom finnes det en spesiell lov som gjelder som kalles Daugavet’s lov. Loven ble funnet på 1990-tallet, og representerer en slående geometrisk egenskap ved Banachrom som kalles «diameter 2 egenskapen». Abrahamsen og Lima var tunge bidragsytere på en artikkel fra 2013 der den første systematiske kategoriseringen av «diameter 2 egenskapen» ble gjort. Artikkelen er mye sitert av andre matematikere og har åpnet opp for ny forskning.

Abrahamsen og Lima får prisen for seks artikler de har publisert sammen i løpet av de siste fire årene, og som representerer gjennombrudd på to områder.

Det første gjennombruddet gjelder selve lokaliseringen av Daugavet-egenskapen, beskrevet i fire artikler, og publisert sammen med en forsker fra Université Bourgogne Franche-Comté, Besancon i Frankrike og en forsker fra Institute of Mathematics and Informatics ved Bulgarian Aacademy of Sciences. Resultatene er bl.a. publisert i de to tunge tidsskriftene “Transactions of the American Mathematical Society” og “Illinois Journal of Mathematics”.

Det andre gjennombruddet gjelder stabiliteten til enhetskula i svak topologi, som Abrahamsen og Lima publiserte en artikkel på i 2018, og også i 2019 – da sammen med forskere fra både Tartu og Granada.

Prisvinnerne har et bredt internasjonalt forskernettverk, og er til sammen fagfeller for over 20 vitenskapelige tidsskrifter i matematikk.

Ved siden av forskningen har de to veiledet PhD studenter og masterstudenter i matematikk, både ved UiA og ved Universitetet i Tartu, Estland. Ved UiA har de gjort en stor innsats gjennom mange år for undervisningen i matematikk - ved lærerutdanningen, på masterprogrammet i matematikk og på ingeniørutdanningen. De er begge høyt verdsatte pedagoger, både av studenter og kollegaer, for deres engasjement og store innsats for å gjøre et vanskelig tilgjengelig fag som matematikk tilgjengelig. 

Agder Vitenskapsakademi er svært glad for å kunne tildele dem Sørlandets kompetansefonds forskningspris for 2022. Gratulerer!Share on FacebookShare on Twitter

Logg inn