Logg inn

Logg inn med ditt passord for å redigere hjemmesiden!

Skriv inn epostadressen din (må være den som er registrert på Mekke), og trykk på "Send meg passord" for å bli tilsendt nytt passord på epost.

Hopp til innhold

noen

Kategorier

Prisvinnere 2021 - Michael RauhutSørlandets Kompetansefonds forskningspris 2021 tildeles professor Michael Rauhut 

Michael Rauhut er professor i populærmusikk ved Institutt for rytmisk musikk ved Universitetet i Agder. Han er en internasjonalt anerkjent forsker med et stort aktivt nettverk. Forskningen hans har en tverrfaglig tilnærming innenfor musikk og kulturelle studier, historiografi, statsvitenskap og sosiologi. Han kombinerer analytiske internasjonalt anerkjente forskere som banebrytende. Han har siden 1989 undersøkt ulike typer arkivmateriale for å frembringe en forståelse av musikkens påvirkning på samfunnet.

Rauhut har levert forskning på høyt internasjonalt nivå i mer enn 30 år. Han har produsert seks monografier (derav One Sound, Two Worlds, en revidert engelsk utgave i Oxford/New York, Berghahns Books) og fire antologier (som utgiver). Hans bok Rock in der DDR 1964 bis 1989 har fått en stor utbredelse, med 50 000 solgte kopier, og boka har vært brukt som pensum i mange tyske delstater. Ett av hans største verk er monografien One Sound, Two Worlds: The Blues in a Divided Germany, 1945-1990. Dette ble utgitt i 2016 og resulterte i tildeling av den prestisjefylte prisen Geisteswissenschaften International i 2017. Hans artikkelproduksjon rommer 70 vitenskapelige arbeider, både på tysk, engelsk, norsk og fransk, det meste i høyt profilerte forskningskanaler. Det er distribuert hele 110 000 kopier av de seks monografier og fire antologier som han enten er forfatter eller redaktør for. I tillegg har han levert mange populærvitenskapelige arbeider og blir jevnt og regelmessig invitert som innleder og foredragsholder på internasjonale konferanser og kultur-arrangementer. Dessuten har Rauhut vært – og er – manusforfatter for fem dokumentarfilmer på tysk TV.

Rauhut har holdt mer enn 100 vitenskapelige presentasjoner ved internasjonale konferanser i Norge, Tyskland, USA, Mexico, Brasil, Japan, Australia, Danmark, Finland, Frankrike, England, Ukraina, Georgia, Estland, Polen og Tsjekkia. Hans forskning er også blitt anerkjent av media og utdannings-institusjoner (for eksempel Auswäriges Amt og Bundestag i Tyskland). Han har gitt mange intervjuer i presse, radio og TV, og han er en etterspurt gjesteforeleser, foredragsholder og paneldebattant. Rauhut er dessuten en aktiv og fremtidsorientert forsker med flere større prosjekter under utvikling. Han har bakgrunn som organist, og har deltatt på mange kirkekonserter.

Rauhuts forsknings- og formidlingsinnsats har en brobyggende funksjon – ikke bare mellom det gamle Øst- og Vest-Tyskland. Rauhut viser musikkens kraft: det å forene og å samle på tvers av politiske regimer, kulturer og religioner. Men først og fremst bygger hans forskning bro over gapet mellom klassisk musikk, pop og blues.Share on FacebookShare on Twitter

Logg inn